بسیاری از افراد از مودم وای فای خانگی استفاده می کنند و در معرض هک شدن قرار دارند که این هک شدن می تواند منجر به ایجاد مشکلات مختلف برای شما شود. اگر شما هم یکی از کاربران اینترنتی هستید که از مودم وای فای در خانه یا شرکت استفاده میکنید بهتر است توصیههای جلوگیری از هک وای فای را کاملا جدی بگیرید چرا که هر آن ممکن است شما هم به یکی از قربانیان هکرها تبدیل شوید. هزینههای گزاف و جبران ناپذیری که هکرها روی دست شما خواهند گذاشت با روشهای جلوگیری از هک وای فای که در ادامه ذکر شده است قابل پیشگیری هستند.
برای درک بهتر موضوع بهتر است به این موضوع بپردازیم که هکرها چگونه میتوانند شبکه وای را هک کنند و پس از آن به روشهای جلوگیری از هک وای فای خواهیم پرداخت. برای هک رمز عبور یا پسورد وای فای، هکرها دو رویکرد متفاوت دارند. در ایده اول هکرها با بکارگیری مهندسی اجتماعی از اعتماد افراد سوء استفاده و به پسوردهای ضعیف حمله میکنند. در رویکرد دیگر، هکرها با استفاده از تکنیکهای پیشرفته و نوآورانه دست به حملات سایبری میزنند.
توجه داشته باشید که بدون رمزگذاری (Encryption) وای فای، فارغ از سرقت حجم بستهتان، ترافیک موجود روی شبکه وای فای شما قابل پیگیری و آنالیز است. در این راستا نرم افزارهای زیادی همچون نت اسپات (NetSpot) وجود دارند که بوسیله آن میتوانید به هک شدن یا نشده مودم خود پی ببرید و یا حتی با کمک نرم افزار قدرت پسورد خود را افزایش دهید تا در برابر حملهها مقاوم باشد.
روش های جلوگیری از هک وای فای
۱. تغییر نام کاربری پیش فرض مودم
اولین اقدام جهت جلوگیری از هک وای فای تغییر نام کاربری پیش فرض مودم است. حتما موقع ورود به تنظیمات روتر یا مودم خود و راه اندازی آن، با بخشی روبرو شدهاید که از شما نام کاربری و رمز عبور میخواهد که به عنوان پیش فرض هر دو مورد واژه admin و admin است. این به این معناست که هر کسی میتواند به تنظیمات مودم شما به سهولت دسترسی داشته باشد. پس وظیفه شما به عنوان یک مصرف کننده، این است که به جهت حفظ حریم شخصی و دلایل امنیتی، در زودترین زمان ممکن نام کاربری و رمز عبور روتر خود را عوض نمایید.
توجه داشته باشید که به دلیل وجود مدلهای مختلفی از مودمها و همچنین فریم ورکها (چارچوب نرم افزاری)، پروسه تغییر نام کاربری و رمز عبور پیش فرض متفاوت است. به همین جهت اگر در این زمینه سوالی دارید با کارشناسان ما در بخش نظرات درمیان بگذارید و پاسخ خود را در اسرع وقت دریافت نمایید.
۲. رمزگذاری قوی
دومین اقدام جهت جلوگیری از هک وای فای انتخاب یک رمز قوی است. پیش از پیشنهاد نوع رمزنگاری، بهتر است با انواع آن آشنا شویم. WEP یا دابلیو ای پی که مخفف Wired Equivalent Privacy یا در فارسی “محرمانگی معادل سیمی” است از ابتدایی ترین الگوریتمهای رمزنگاری است که در سال ۱۹۹۷ معرفی شد، اما در سال ۲۰۰۱ توسط سازمان اف بی آی آمریکا در ۳ دقیقه آن را کرک یا هک کرد تا ضعف این پروتکل را به همگان اثبات کند. گفتنی است که امروزه استفاده از این الگوریتم به دلیل نقطه ضعف زیاد منسوخ شده است.
WPA یا دابلیو پی ای که مخفف Wi-Fi Protected Access و در فارسی دسترسی محافظتشده وای فای است، پروتکل دیگری است که در سال ۲۰۰۳ معرفی شد و تا به امروز از دو نسل دیگر آن یعنی WPA2 و WPA3 رونمایی شده است و باگها و حفرههای امنیتی را تا حدود زیادی برطرف کرده است. توصیه ما به ما جهت جلوگیری از هک وای فای شما، استفاده از پروتکل WPA و نسخههای بهروز تر آن نظیر WPA+TKIP و در حالت ایدهآل WPA2+AES است.
۳. روتر خود را آپدیت کنید
سومین اقدام جهت جلوگیری از هک وای فای آپدیت کردن روتر است. توجه داشته باشید که منظور ما خرید یک مودم جدید نیست، اصلا. منظور ما بهروزرساتی و آپدیت سیستم عامل مودم است که تاثیر شگرفی در جلوگیری از هک وای فای دارد. وجود باگها در سیستم عاملهای قدیمی یا فرم ورکهای قبلی (Framework) یک مودم روزنههایی را برای یک هکر به وجود میآورند تا به شبکه شما نفوذ کرده و اطلاعات شخصی شما را بدزدند. هر چند برخی از مودمها این کار را به صورت خودکار انجام میدهند، اما بهتر است شما این کار را با تنظیم یک اعلان روی گوشی موبایل خود به صورت ماهانه یا چند ماه یکبار انجام دهید.
۴. مخفی کردن وای فای
چهارمین اقدامی که برای جهت جلوگیری از هک وای فای میتوانید انجام دهید، مخفی کردن وای فای است. مخفی کردن نام وای فای که آن را با عبارت SSID میشناسیم، یکی دیگر از روشهای جلوگیری از هک وای فای است. همانطور که میدانید جهت استفاده از وای فای نیازی به دانستن یا وارد کردن نام وای فای نیست و با داشتن آدرس شبکه وای فای خود میتوانید پروسه اتصال را تکمیل کنید. این توصیه از کنجکاوی هکرها یا همسایگان مزاحم میکاهد و نام شبکه را دور از دسترس آنها قرار میدهد.
۵. گستره آنتن دهی مودم خود را کاهش دهید
پنجمین اقدامی که میتوانید جهت جلوگیری از هک وای فای انجام دهید آن است که گستره آنتن دهی مودم خود را کاهش دهید. برخی از افراد تمایل دارند تا امواج مودم خود را با هر روشی تقویت کنند اما این کار، از هر دیدگاهی کار جالبی به نظر نمیرسد. در همین راستا و به جهت جلوگیری از هک وای فای، محدوده آنتن دهی مودم خود را با توجه به ابعاد منزل خود تنظیم کنید. ابزارهای آنالیز وای فای نظیر نت اسپات (NetSpot) و غیره میتوانند گستره آنتن دهی مودم شما را تعیین و دامنه آن را با توجه به ابعاد منزلتان تنظیم کنند. شما میتوانید نرم افزار نت اسپات را از سایتهای مختلف دانلود کنید.
۶. استفاده از فیلتر مک (MAC)
حتما میدانید که هر دستگاه مجهز به وای فای، یک شماره شناسایی منحصر بفرد تحت عنوان آدرس فیزیکی یا مک (Media Access Control) دارد. شما میتوانید مودم خود را به نحوی تنظیم کنید که تنها اجازه اتصال به دستگاههایی را بدهد که مک آنها در بخش فیلتر مک مودم وارد شده باشد. به عنوان یک توصیه مهم بهتر است تنها به این راه حل تکیه نکنید چرا که ابزارهایی وجود دارند که میتوانند مک هر دستگاه را تغییر دهند و آن دستگاه را به عنوان یک دیوایس آشنا معرفی کنند. جهت پیدا کردن آدرس مک میتوانید به مقاله” آموزش پیدا کردن مک آدرس لپ تاپ ” مراجعه نمایید.
۷. اجتناب از اتصال به شبکههای باز
شبکههای باز یا مودمهای وای فای بدون پسورد همیشه برای ارائه اینترنت رایگان ایجاد نمیشوند. این موارد میتوانند طعمهای برای قربانیان باشد تا هکرها، پسوردها و بانک اطلاعاتی قربانیان را بدزدند. به عنوان یک توصیه کاملا جدی فقط به شبکههای تایید شده و قابل اعتماد متصل شوید و گزینه اتصال خودکار فای را غیرفعال نمایید.
کلام آخر
تمامی روشهایی که در بالا ذکر شد، روشهای موثر برای جلوگیری از هک وای فای هستند، اما بخش عظیمی از این روند به خود شما و تلاش شما بستگی دارد تا به صورت مستمر موارد گفته شده را آپدیت کنید و تغییر دهید. توجه داشته باشید که به دلیل وجود مدلهای مختلفی از مودمها و همچنین فریم ورکها (چارچوب نرم افزاری)، پروسه تغییر نام کاربری و رمز عبور پیش فرض متفاوت است. به همین جهت اگر در این زمینه سوالی دارید با کارشناسان ما در بخش نظرات درمیان بگذارید و پاسخ خود را در اسرع وقت دریافت نمایید.