عصرایران نوشت: بااینکه بیش از یک سال و نیم تا منسوخشدن ویندوز ۱۰ زمان باقی است، گوگل، «کروم او اس فلکس» را بهعنوان جایگزین آن معرفی میکند.
با پایان پشتیبانی مایکروسافت از ویندوز ۱۰ در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ (۲۲ مهر ۱۴۰۴)، میلیونها کامپیوتر شخصی قدیمی که امکان بهروزرسانی به ویندوز ۱۱ را ندارند، با آیندهای نامشخص روبهرو میشوند و این امر، نگرانیهایی را در مورد ازدیاد ضایعات الکترونیکی و آسیبپذیریهای امنیتی ایجاد کرده است. در همین حین، گوگل فرصت را مغتنم شمرده است تا ChromeOS Flex را به عنوان یک راهحل بالقوه معرفی کند.
کروم او اس فلکس، نسخهای سفارشی از کروم او اس است که میتواند جان تازهای به کامپیوترهای قدیمی ببخشد و سازمانها و کاربران عادی را از آسیبهای امنیتی نسخههای منسوخ شدهی ویندوز در امان نگه دارد.
آنطور که گوگل در وصف کروم او اس فلکس میگوید، این سیستمعامل چندین مزیت نسبتبه سیستمهای عامل سنتی دارد؛ نخست اینکه با رمزگذاری دادهها، بهروزرسانیهای خودکار و ایزولهکردن برنامهها برای محافظت در برابر تهدیدات، امنیت حرف اول را میزند. این سیستمعامل سبک همچنین در برابر باجافزارها مقاوم است.
استفادهی آسان، ویژگی برجستهی دیگر فلکس است؛ هر کسی که با مرورگر کروم یا گوگل ورکاسپیس آشنا باشد، فلکس را کاربرپسند خواهد یافت. سیستمعامل گوگل به سرعت بوت میشود و کندیهای معمول ویندوز را ندارد؛ علاوهبر این، از طریق کنسول مدیریت گوگل میتوان به آسانی کامپیوترهای مبتنی بر فلکس را از راه دور کنترل کرد.
فلکس از سرویسهای تحتِ وبِ اپلیکیشنهای تجاری متفرقه پشتیبانی میکند. نرمافزارهای محلی ویندوز و مجموعههای کاربردی مثل مایکروسافت آفیس را هم میتوان از طریق اینترنت و سرویس تحویل برنامهی مجازی (Virtual App Delivery) اجرا کرد. گوگل ادعا میکند که فلکس هماکنون با بیش از ۶۰۰ دستگاه ساختهی OEM-های مختلف سازگاری دارد.
علاوهبر مزایای امنیتی و سهولت استفاده، فلکس هزینههای پشتیبانی نرمافزاری و سختافزاری را کاهش میدهد. فلکس با نصب روی سیستمهای قدیمی مصرف انرژی آنها را پایین میآورد و جلوی تبدیلشان به زبالهی الکترونیکی را میگیرد.
مهم است که بدانیم کروم او اس بعد از ۱۲ سال که از ورودش به صحنه میگذرد، هنوز هم با سهم بازار تنها ۱٫۷۸ درصد، جایگاه بسیار پایینتر از ویندوز دارد؛ با این اوصاف، هنوز مشخص نیست که آیا پذیرش گستردهی فلکس امکانپذیر است یا نه.